Uvažujme

7. 09. 2016 7:33:26
Do politiky by měli chodit úspěšní lidé, klidně i bohatí. Politika je řemeslo jako každé jiné a i tady by mělo platit, že by politici měli být úspěšní lidé, za kterými jsou vidět konkrétní výsledky jejich práce.

Neplatí automaticky, že když je někdo v politice od roku 1990, je, byl či bude úspěšnější než kdokoli, kdo třeba nastoupí zítra. Ano, může lépe rozumět chodu a průběhu jednání v Poslanecké sněmovně se všemi pozitivními, ale i zákulisními praktikami, nota bene, aby to po těch dlouhých dvaceti a více letech neuměl, ale tomu všemu se lze naučit. Platí to i pro mě, sám jsem dlouholetý komunální politik, který si prošel obcí, krajem i Poslaneckou sněmovnou. My jsme vletěli do politiky, politicky nepolíbeni, stejně jako i vy podnikatelé, kteří jste začínali. Přiznat si musíme, že ne každý podnikatel a politik začínal na stejné startovací čáře. Členové a kamarádi politického establishmentu Národní fronty z před roku 1989 měli svá startovací zařízení daleko před ostatními, jedno, jestli politik nebo podnikatel. Zkrátka, kamarád kamaráda či kamarádů. Proto jsme si museli zažít krachy bank, záměrně píšu rozprodejem, nikoli beztrestným rozkradením státního a mnohdy i obecního majetku. Takže mluvíme-li o tygru v masně, který si kousne, musíme se taky ptát, proč jsme si na mlsného tygra neposvítili již po roce 1990. Zřejmě proto, že se nikomu nechtělo hned zpočátku to jemné předivo tvořících se kamarádských a vzájemně proplétaných pavučin trhat. Silní pavouci ze světa podnikání pak utvářeli jemnou síť pavučin do všech politických pater a nejednou jsme se probudili a zjistili, že jednoho máme ve vládě a i když to vládní koalice tak ráda kritizuje, stejně s tím nic nedělá. Ono být při tom je lepší, než stokrát vystoupit v Poslanecké sněmovně. Stali jsme se tak svědky teatrálních vystoupení a předbíhání se, kdo vynese větší trumfové eso. A ejhle, po takřka 27 letech chceme nasadit koni, kterého jsme nechali zdivočet, opratě, mám na mysli zákon o střetu zájmů, protože nás válcuje. Po 27 letech je to stejně chytré a dle mne tristní zároveň, stejně jako zákon o prokazování majetku, o kterém tak rád mluví pan prezident. Mluvit o těchto potřebných zákonech v době, když „královské dělení“ již v této zemi proběhlo, je stejně naivní, jako si myslet, že skončí tato vláda, ať by ji trápil skandál sebevětší. Nicméně, platí, raději pozdě než nikdy. Jsem však přesvědčen, že stejně jako jsme zastropovali výdaje stran na volby, mohli bychom zastropovat i výdaje na reklamu v médiích a jedno v jakých, zejména u státních podniků, ale i ministerstev či jiných státních, obecních a městských institucí. No, a kdo chce dotace státu či Bruselu, tak holt by se neměl podílet na vládnutí. A to na žádné z politických úrovní.

Autor: Pavol Lukša | středa 7.9.2016 7:33 | karma článku: 14.80 | přečteno: 494x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 137 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.60 | Přečteno: 554 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 523 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 85 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 599

Jsem starostou obce Čeladná. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...